försäkra din hundvalp

Säg välkommen till en ny hund i hemmet

Att ha en liten valp som springer runt hemma är en underbar tid och särskilt om det är första gången som man är hundägare. Fast underbara tider kantas också av mycket arbete och utmaningar. Det är nya rutiner att anpassa sig till och helt plötsligt en ny familjemedlem. För dig som därför känner dig lite vilsen inför livet som hundägare har vi tagit fram ett par smarta knep och knåp.

En trygg miljö för din valp

Det viktigaste när man har en ny hund i hemmet är att snabbt göra honom eller henne så trygg som möjligt i bostaden. När valpen skiljer sig från sina syskon i kullen kan den lätt bli lite nervös eller ängslig. Räkna därför med att det kan ta någon vecka eller två innan hunden hittar trygghet och lugn i hemmet. Att stressa hunden att undersöka allting är bara onödigt utan det får ta den tid det tar.

Parallellt med hundens upptäckande i hemmet så är det viktigt att snabbt börja med att få valpen rumsren. Detta är en process som tar lång tid och kräver tålamod. Se därför till att läsa på ordentligt om metoderna för att få en valp rumsren. Ibland kan det ta flera månader innan beteendet blir inlärt så arbeta med ömhet i baktanken.

Etablera ett band mellan dig och din hund

Det är viktigt att vid tidig ålder skapa ett band mellan dig och din hund. Se därför till att frekvent jobba med så kallade kontaktövningar i alla möjliga situationer. Vad detta innebär rent praktiskt är att valpen ska vara trygg i att ha sin primära ögonkontakt med dig. På så sätt får man en mer nära relation som skapar mer trygghet och ömsesidig respekt än någonting annat.

Ett annat sätt att skapa en god relation till din nyblivna valp är att ta med den ut på dina vanliga promenader. Oavsett om du bor i skog eller stadskärna så är det viktigt att hunden tidigt får följa med ut. Fast kom ihåg att det inte handlar om motion vid en tidig ålder, utan snarare om upptäckande och att vara trygg med dig som ledare och bästa vän. Om hunden verkar vara trött så är det helt okej att bära honom eller henne den sista vägen hem. Med andra ord läs av din hunds energinivå och anpassa promenaderna därefter.

Ett tips är att gå med i rasklubben i Svenska Kenneklubben, eller någon annan hundorganisation. Förutom tips, råd och dåd kring just din pälsklings ras så ger många försäkringsbolag rabatt på hundförsäkringen om du är medlem i en rasklubb.

Lydnad för hundvalpar

Det går att börja med lydnadsträning i ganska tidigt stadie. Arbeta dock enbart utifrån belöningar till en början för enklare saker såsom sitta eller ligga ner. Sist men inte minst så är så klart inkallningar, d.v.s. att hunden lyssnar på sitt namn väldigt viktigt. Ju tidigare du börjar med detta desto bättre. När hunden når vuxen ålder kommer du tacka dig att du började i tid. På så sätt kan framtida promenader vara mer fria och avslappnade snarare än oro eller koppel.

Som du kanske märker finns det en hel del arbete bakom ett härligt hundliv. Men omöjligt är det inte. Så om du är nybliven hundägare eller snart ska bli ta gärna till dig tipsen ovan för att skapa en så trygg, varm och stabil miljö som möjligt för hunden. Oavsett om det gäller dynamiken mellan dig eller till hemmet. Lycka till!