Ny kattunge? Du behöver en kattförsäkring

Precis skaffat ny katt? Bra tips för första tiden

Katter är ett enastående mystiskt djur som har förundrat människor sedan tusentals år tillbaka. Från att vara vår bästa vän som behöver uppmärksamhet och kärlek till att bli självständiga och distanserade. Från att vara busiga till att vara lata och belåtna. Det spännande livet som en katt lever är en fröjd att bevittna från distans och som nybliven kattägare så väntar en rolig resa framför en.

Det kommer emellertid med en del nytt ansvar och det är inte alltid så enkelt att veta vad som är bäst för ens katt om man aldrig ägt någon. Det oförutsägbara livet en katt ibland kan leva är inte självklart hur man ska handskas med på bästa sätt. Lyckligtvis har vi gjort det enkelt för dig och listar därför här några smarta och bra tips för första tiden som kattägare; håll till godo!

Rätt saker i hemmet

Det kan tyckas vara omöjligt att anpassa sitt hem efter vad som också är bra för katten. Ibland så finner dom nöje och tjusning i de mest oförutsägbara objekt. Din samling med gamla ica-påsar? Helt plötsligt en säng för en prins eller prinsessa. Räkna med att katten kommer vilja undersöka saker i hemmet på alla sätt och vis. Se därför till att säkra hemmet på samma sätt som du säkrar det med ett småbarn. Ha kemikalier och hälsoskadliga produkter långt undanstoppade från där katten brukar röra sig exempelvis. Vingliga vaser eller objekt som kan falla är en annan sak som kan vara värt att spendera tid med att undersöka. Sen sist men inte minst är naturligtvis en klösbräda A och O – dina möbler kommer tacka dig.

En aktiv katt är en glad katt

En katt som nyligen blivit ensam från sina syskon och föräldrar kan lätt känna sig lite dyster och ensam. Lek därför med katten så mycket som möjligt. Skaffa leksaker eller observera vad katten gillar att leka med och delta i aktiviteterna. Men gör det inte för mycket. Små kattungar behöver likt små barn också sin vila och sömn. Men summa summarum är att en aktiv katt är också en glad katt.

Hälsotips för din katt

Hälsan är en annan viktig faktor för att ens katt ska må bra. Se därför till att vaccinera katten mot vanliga sjukdomar åtminstone en gång per år. Att ha en god upprättad relation med din veterinär blir därför ännu viktigare. Att tidigt introducera katten till veterinären som en vänlig och hjälpsam plats kan vara smart. Då kan du även få tips om till exempel avmaskning som även det måste göras regelbundet. Samma veterinär kan också utföra kastrering som ofta är nödvändig för katter som går ute fritt. Det blir helt enkelt mindre stress att använda en och samma person under kattens tid. Så investera i att hitta rätt veterinär för katten.

Att se hur en katt rör sig och agerar är som sagt bland det roligaste som finns. Din katt kan komma att bli din nya bästa vän och det är viktigt att tidigt vara en del i dess liv. Så börja prata med andra kattägare, läs på mer information och låt katten bli lika självklart ansvar som en annan familjemedlem. Det blir bäst så helt enkelt!